Fullständig kursbeskrivning

                                                                                                                                                                                                  Tillbaka till hemsidan
                                                                                                                                                                                                  Alla kurser

MODEHISTORIA PÅ DISTANS

Utbildningen kan delbetalas. Kontakta ekonomi@nordiskatextilakademin.se om delbetalning önskas. 

Kursen passar dig som

…vill lära dig mera om modehistoria, den guidar dig övergripande genom svensk och västerländsk modehistoria. Kursen passar dig oavsett om du är nyfiken på designbranschen men saknar erfarenhet, eller redan är ute i arbetslivet inom design, så är en historisk bakgrund om modet en investering i din utveckling. Denna kursen guidar dig övergripande genom svensk och västerländsk modehistoria

 

Kursledare

Våra kursledare arbetar i branschen, så de har gedigna kunskaper och aktuella erfarenheter av modedesign och dess kulturhistoria. Kursledaren kommer att ge dig feedback på alla arbetsmoment och finns tillgänglig för frågor och funderingar.

 

Förkunskaper

Det finns inga krav på förkunskaper eller erfarenhet. Kursens innehåll bygger på att du ska kunna utföra alla uppgifter på din individuellt anpassade nivå. Bra om du har ett intresse för mode och en kreativ ådra för skapande.

 

Språk

Kursen ges på svenska. Facktermer och uttryck på engelska förekommer.

 

Kursens huvudmoment

Övergripande svensk och västerländsk modehistoria. Vi målar en bild av stilarna och plaggen som haft inverkan på både samhället och individen, som har varit banbrytande och påverkar modebilden än idag.

Vi diskuterar och reflekterar också över mode och kläder som statussymboler, och vilket ekonomiskt värde de för med sig idag och historiskt sett. Fakta, research, trend och mode ingår också i olika moment.

Kursen varvar föreläsning med workshops och egna researchuppgifter.

 

Upplägg 
Denna utbildning är en kurs i modets historik. Du behöver en dator med internetuppkoppling för att skicka in dina arbetsuppgifter samt för kommunikation med kursledare och utbildningskoordinator.

Kursen löper under ca 20 veckor och består av 6 kursbrev. Du arbetar med ett kursbrev under 2 veckor. Var tredje vecka får du instuderingsmaterial och arbetsuppgifter.

 

Fokus på mode och historiska utvecklingen

Denna kurs fokuserar på mode och dess historia. Parallellt som vi läser om de olika tidsepokernas historiska vingslag, arbetar vi kreativt med att skapa illustrationer, bilder med inspiration från de olika tidsepokerna. Vi berör tex modets status genom ett ekonomiskt värde. Vi tittar också på de olika tidsepokernas specifika modebilder. Analyserar och studerar också designers som har påverkat modet och genom historien, och som fortfarande lever kvar i de stora modevaruhusen och som modegurus.

Vi berör tex underklädernas utveckling från tidigt 1800-tal till vad de har får påverkan och betydelse idag, med material, passformer och dess funktioner.

 

En fysisk träff

Kursen är helt på distans, men en fysisk träff hos oss på Textile Fashion Center i Borås erbjuds under kursperioden. Detaljerad information om den fysiska träffen ges under kursens gång.

 

Arbetsinsats

Kursen är på 20% vilket gör att du samtidigt kan jobba eller studera, men beräkna att du behöver avsätta minst 5 h / vecka till din lärandeprocess för att du ska nå ett tillfredsställande slutresultat i kursen. Tiden varierar givetvis lite beroende på ambitionsnivå och förkunskaper.

 

Efter avslutad kurs

Efter genomgången distansutbildning ska du ha en bred kunskap i hur sport och mode hör ihop. Hur just sportkonfektion har varit betydande i årtionden. Du kommer också ha en djupare kunskap i materialutveckling, kollektionsuppbyggnader och skissteknik. Efter genomförd kurs får du diplom som intyg för avslutad kurs.

 

Framtid

Distanskurserna som presenteras i vårt utbud är alla möjliga att kombinera och tillsammans med dina egna kunskaper och erfarenheter skapas möjligheter för yrkesmässig fördjupning inom branschen. Ta gärna kontakt med oss så hjälper vi dig att bygga upp en individuell studieplan!


CSN

Kursen är ej CSN-berättigad.